Autonomista koronasolidaarisuutta

Autonomista koronasolidaarisuutta

Kirjoitus on käännös hambachforest.org-sivustolla 17.3.2020 julkaistusta kirjoituksesta.

Tuhokapitalismilla on vain yksi vastaus ja yksi “ratkaisu” jatkuviin kriiseihin: pysyvä hätätila. Ilmastokriisi, pakolaiskriisi, globaalit tulipalot ja nyt maailmanlaajuinen pandemia saavat valtiolta valtion jälkeen vastaukseksi välinpitämättömyyttä, keplottelua, korkeampaa valvonnan tasoa sekä poliisipamppuja. Seurauksena miljoonat heräävät oivaltamaan valtaapitävien harjoittaman sorron ja välinpitämättömyyden määrän. Jokainen kriisi synnyttää alhaalta ylöspäin lähtevien ja yhteisöprojektien pulppuamisen. Keskinäisen tuen, autonomiset, anarkistiset ja yhteisöryhmät astuvat esiin täyttääkseen valtion onton kuoren, korvatakseen sen tyhjät lupaukset ja vastatakseen sen uhkiin.

Jokainen kriisi nostaa esiin uusia kysymyksiä ja tuo uusia aiheita etualalle näyttäen keskinäisriippuvuutta ja jatkuvuutta yhden kriisin ja taistelun sekä niitä seuraavien kriisien ja taisteluiden välillä. Ilmastokriisi ja elintilojen tuho aiheuttavat sen, että yhä useampi laji syrjäytetään, ja että niitä poimitaan ihmiskäyttöön, käytetään, jolloin ne levittävät tauteja tautien jälkeen ihmispopulaatioon. Näin ne ikään kuin puolustavat itseään. Vegaaninen eläinoikeusnäkökulma osoittaa, että tämä tilanne ei rajoitu Kiinaan eikä villieläinten tai uhanalaisten lajien kauppaan ja käyttöön ravintona, mistä Covid19/koronavirus näyttää hypänneen lajimuurien yli. Jopa suurempaa katastrofia ollaan panemassa alulle, kun teollisuus-maatalous-kompleksi käyttää valtavia määriä antibiootteja ruokinnassa, mistä seuraa yhä pidempi lista antibioottivastustuskykyisiä bakteerikantoja, jotka kasvatettiin välinpitämättömyydellä. Tämä tapahtuu aikana, jolloin toimeentulotuen illuusiosta, terveydenhuollosta ja pakolaisoikeuksista leikataan ja ne tuhotaan. Tähän dynamiikkaan toiminta ja vastarinta pystyvät olemaan ja ovat ainoa vastaus. Ekosysteemien, yhteisöjen ja globaalien monialayritysten ja niiden oikeistolaisten liittolaisten välinen taistelu jatkuu. Lopulta meillä kaikilla on kasvomaskit.

Autonomista koronasolidaarisuutta

…ja kun delfiinit ja joutsenet valtaavat karanteenissa olevan Venetsian kanaalit, ja kun naapuri kääntyy naapurin puoleen auttaakseen tätä näinä jatkuvan hätätilan aikoina, tarjotkaamme mekin iäkkäämmille, vammautuneille ja eristäytyneille tovereillemme apua  sekä yhteisen tuen rakenteita, kun niille on tarve. Tässä on luettelo tukiryhmistä Saksassa.

https://listling.org/lists/pwfjfkpjmesjjinm/solidarische-nachbarschaftshilfe#items-zctljrqkjednpwkq

Alla on myös esimerkkejä itseorganisoituneista aktioista ympäri niin kutsuttua Yhdysvaltoja. Näillä Hambachin metsä kutsuu osoittamaan solidarisuutta heille, jotka ovat yhä marginalisoituneemmassa asemassa, vaarassa ja hyökkäyksen kohteina: pakolaiset, köyhät, vangit, alkuperäiskansat, maan sisäisesti siirretyt yhä kasvavalla listalla epäonnistuneita valtioita (joissa suurimmassa osassa ilmastokriisi on pinnanalainen syy), ja kaikille niille, jotka taistelevat etulinjassa sosiaalisen ja ekologisen oikeudenmukaisuuden puolesta.

JusHambi

Uudelleen julkaistu osoitteesta:

It’s Going Down

Autonomista koronasolidaarisuutta

Autonomiset ryhmät käynnistävät keskinäisen avun aloitteita koronavirusta vastaan käytävässä taistelussa

Vain muutaman viikon kuluessa koronavirus on täysin muuttanut aiemmin tuntemamme elämän paljastaen samalla laajan ristiriitojen kokoelman, joka on vahvasti juurtunut kapitalistiseen yhteiskuntaan. Amerikka näyttäytyy nyt sellaisena kuin se on aina ollut eli uudisasukkaiden kolonialistisena projektina, joka kuuluu vain niille, jotka omistavat sen, niin kuin John Jay, yksi perustajaisistä, kerran ilmaisi. Tämän katastrofin keskellä Trump on ennustettavasti tuplannut panoksensa maalaten kuvan pandemiasta ksenofobian siveltimenvedoin, ja hänen tukijansa käyttävät sitä ajaakseen puolivillaisia salaliittoteorioita puolustaen hänen hallintoaan, joka on kuin roskakoripalo. Samaan aikaan tyhjien studioiden yleisöön vetoavien uusliberaalien tv-asiantuntijoiden katseiden ulkopuolella ympäri niin kutsuttua Yhdysvaltoja autonomiset ryhmät mobilisoituvat antaakseen yhteisöapua naapureilleen ja heille, joihin räjähtävä virus osuu pahiten.

Pandemiasta luokkasotaan

Miljoonille köyhille ja työläisille elämä tässä maassa muuttuu, ja se muuttuu erittäin nopeasti. Jo nyt monet yritykset alkavat irtisanoa työntekijöitä, kun talous hidastuu, ja paikkoja on alettu laittaa kiinni. Matalapalkkaiset työntekijät, jotka jo nyt elävät häädön ja kodittomuuden reunalla, löytävät itsensä tilanteesta, jossa yhä vähemmän rahaa tulee sisään, sekä tilanteesta, jossa heidän pitää huolehtia ja ruokkia lapsensa, jotka on juuri pakotettu ulos koulusta.

Koronavirus on monin tavoin kiihdyttänyt modernin kapitalismin kehityskaaria, jotka ovat olleet esteinämme matkalla nykyistä tilaa kohti: nopeasti gentrifioituvat kaupungit, automaatio ja keikkatalous siirtämässä työntekijöitä prekaareihin työolosuhteisiin, elintason hinnan nousu, puutteet pääsyssä kohtuuhintaiseen terveydenhoitoon, koulutukseen ja päivähoitoon lapsille. Ja mikä vielä pahentaa tilannetta, pian Yhdysvaltoja keikauttaa erittäin sairaiden ihmisten tulva, joka yrittää päästä rikkoutuneeseen terveydenhoitojärjestelmään, joka ei ole valmistautunut käsittelemään laajaa pandemiaa.

Jo nyt on merkkejä kasvavasta vihasta. Ohiossa opiskelijat mellakoivat, kun poliisi yritti työntää heidät pois kaduilta 24 tunnin häätöilmoituksen seurauksena Daytonin kampuksella. Myös MIT:n opiskelijat protestoivat, kun heidät pakotettiin lähtemään; joillain ei ollut ajatustakaan siitä, mihin mennä. Fiat-autotehtaan työntekijät Kanadassa kävelivät ulos koronaviruksen aiheuttamien huolten vuoksi ja pikaruokaloiden työntekijät ympäri Yhdysvaltoja ovat osoittaneet mieltään ja vaatineet palkallista sairaslomaa. Kasvavan luokkavihan, joka uhkaa kiehua yli kapina-aaltona, äärellä eliitit ovat alkaneet löysentää joitain kahleita pelon vuoksi. Keskusteluista talouden elvytyspaketeista opintolainojen korkomaksujen kuolettamiseen; poliisit perumassa pidätyksiä liittyen pieniin rikoksiin sekä pienentämässä partioita yleisesti, vaatimus vapauttaa ei-väkivaltaisia rikollisia, AT&T lopettamassa datasiirtojen kattoa, häätöjen keskeyttäminen monissa kaupungeissa, ja Detroit käynnistämässä veden uudelleen asukkaille, joilla on maksamattomia laskuja. Näin ollen köyhien ja työtä tekevien ihmisten pitäisi tunnistaa, että vallassa olevat – ovat peloissaan.

Tartutaan hetkeen

Juuri nyt tavallisten ihmisten täytyy ottaa aloitteesta kiinni ja organisoitua ennen kuin uusi normaali astuu voimaan ja valtio voi uudestaan vakiinnuttaa valtansa. Trumpin hallinto yrittää tehdä tämän puhtaan väkivallan ja poliisikäskyjen kautta, kun kansalliskaarti on jo vaeltamassa useisiin kaupunkeihin. Demokraatit ja uusliberaali media yhtäällä yrittävät saada maan “tulemaan yhteen” Joe Bidenin selän taakse olettaen, että marraskuun 2020 vaalit ylipäätään pidetään. Jos köyhät ja työläiset eivät näe koronavirusta ainoastaan pandemiana, joka mahdollisesti jättää jälkeensä massiivisen kuolinluvun, vaan todellisena kriisinä, joka on moderni teollisuuskapitalismi, silloin meidän täytyy mobilisoitua omien etujemme takia, ryhtyä vastarintaan ja oikeasti taistella. Tämä ei tarkoita vain leivän ja voin vaatimista vaan ilmaista asumista, pääsyä ruokaan, loppua häädöille ja puhdasta vettä: mutta myös uusien ihmissuhteiden rakentumista, uusia oikean elämän muotoja. Tämä tarkoittaa tapoja, joilla vastaamme tarpeisiimme, teemme päätöksiä ja organisoidumme itse, ja ratkomme ongelmia valtion rakenteen ja kapitalistisen systeemin ulkopuolella.

Tähän tavoitteeseen liittyen olemme rohkaistuneet ruohonjuuritason ja autonomisten keskinäisen avun projektien räjähdysmäisestä kasvusta. Näitä pulppuaa ympäri Yhdysvaltoja. Sitten Occupy-liikkeen alkuvaiheiden jälkeen emme ole nähneet vastaavaa kasvua spontaaneissa mobilisaatioissa kriisin edessä. Näiden pyrkimysten täytyy edelleen organisoida itseään, kasvaa, verkostoitua ja syventää yhteyksiään työväenluokassa ja köyhissä naapurostoissa.

Alla on sekä resurssien ja linkkien kokoelma että listaus aktiivisista keskinäisen avun projekteista, jotka parhaillaan mobilisoituvat koronaviruksen vuoksi. Sisällytämme tähän myös lyhyen lukulistan ja tietoa siitä, miten osallistua puhelimella tehtyihin kampanjoihin, joilla tuetaan vankeja ja vangittuja siirtolaisia.

Suom.huom. edellä mainittu linkkilista ja kuvaukset järjestäytymismateriaaleista ja paikallisprojekteista sekä lisälukemisto löytyvät englanniksi alkuperäisartikkeleista.