Toimintakutsu: Ende Geländen hajautettu blokkausaktio Reininmaalla 23.–28.9.2020

Toimintakutsu: Ende Geländen hajautettu blokkausaktio Reininmaalla 23.–28.9.2020

Tämä on käännös alkuperäisestä saksankielisestä toimintakutsusta, joka julkaistiin 19.8.2020 Ende Geländen sivuilla.

Me sanomme: Ende Gelände (“Ei tätä pidemmälle”)! – tottelemattomuutta ilmasto-oikeudenmukaisuuden puolesta maailmanlaajuisesti! Pysäytetään hiili, pelastetaan kylät ja kaivetaan pois kapitalismi!

Hiilenpidennyslaki (Saksassa tehty päätös hiilestä luopumisen aikataulusta suom. huom.) antaa miljardeilla euroilla hiiliteollisuudelle vielä 18 vuotta lisää elinaikaa. Se on isku vasten ilmastokriisistä kärsivien ja maailmanlaajuisen ilmasto-oikeudenmukaisuusliikkeen kasvoja. Tämä täydellinen poliittinen epäonnistuminen tekee mahdottomaksi sen, että lämpenemisen pysyisi 1,5 asteen alapuolelle. Nyt jos koskaan on selvää: hiilestä luopuminen on meidän itsemme tehtävä!

Tule siis kanssamme 23.–28.9. Reininmaalle, käynnissä olevan ilmastotuhon alueelle. Blokkaukset tapahtuvat 25.–27.9. välisenä aikana, mutta varaa riittävästi aikaa etukäteis- ja jälkivalmistelulle. Omilla kehoillamme asetumme hiilikaivureiden ja uhattuna olevien kylien väliin. Pidämme huolen välittömästä hiilestä luopumisesta ja joudutamme perustavanlaatuista järjestelmänmuutosta.

Ennätyslämpötilat, metsäpalot, sulava ikirouta – samalla kun ilmastokriisi huipentuu, tuhoisille konserneille myönnetään miljardien arvoisia pelastuspaketteja. Oli kyse sitten ilmastokriisistä tai koronaviruksesta, niin ilmasto-oikeudenmukaisen tulevaisuuden ja yleisen terveydenhuollon tavoittelun sijaan hallitus suojelee kapitalistista järjestelmää. Ympäri maailman Covid-19-pandemia maksaa ihmishenkiä ja pahentaa epäoikeudenmukaisuuksia. Ilmastokriisi tuhoaa pysyvästi elämän globaaleja perusedellytyksiä. Seuraava vuosikymmen ratkaisee, pystytäänkö sen pahimmat seuraukset estämään. Tästä johtuen: pyrimme kyllä varomaan tartuntoja, mutta emme enää pysty jäämään odottamaan toimimista. Yhdessä ryhdymme kansalaisottelemattomuuteen ja pysäytämme itse fossiilisen energiantuotannon. Tässä on kyse myös globaalista oikeudenmukaisuudesta: he, jotka ovat kaikkein vähiten vastuussa ilmaston lämpenemisestä, ovat niitä, jotka joutuvat kärsimään suurimman osan sen seurauksista.

Maailma, jossa haluamme elää, on ilmasto-oikeudenmukainen – ilman fossiilienergiaa, olipa kyseessä sitten hiili, kaasu tai öljy, ja ilman voitontavoittelua ilmaston kustannuksella. Kapitalistisessa talousjärjestelmässä tämä ei voi toteutua: kasvupakko ja voiton maksimointi eivät ole mahdollisia ilman ihmisten, eläinten ja luonnon riistoa. Hiilikonsernit kuten RWE tuhoavat ihmisten koteja ympäri maailmaa. Reininmaalla hiilikaivosten takia ollaan kaivamassa auki kokonaisia kyliä. Energiakonsernit täytyy sosialisoida, jotta voimme päättää tuotannosta demokraattisesti. Fossiilisten luonnonvarojen yksityisomistus on epädemokraattista. Me astumme tämän tuhoavan mielettömyyden tielle. Kehoillamme blokkaamme hiilikaivurit, jotta kylät voivat säilyä – Reininmaalla ja maailmanlaajuisesti.

Meidän toimintamuotomme on avoin ja etukäteen ilmoitettu blokkaus, johon voi osallistua moninaisin tavoin. Toimimme tyynesti ja päättäväisesti sekä suojelemme itseämme ja muita suojamaskeilla ja hygieniatoimenpiteillä. Me emme aloita eskalaatiota, emmekä vaaranna ihmisiä. Haluamme saada aikaan aktion, joka on kaikille osallistujille läpinäkyvä ja jossa kunnioitamme ja tuemme toisiamme.

Seuraava kierros kamppailussa hiiltä vastaan alkaa nyt! Pysäytetään kapitalismi, suojellaan ilmastoa!

Auf geht‘s, ab geht‘s, Ende Gelände!