Ende Geländen lehdistötiedote 26.9. klo 10

Teksti on Ende Geländen lehdistötiedote lauantailta 26.09.2020 klo 10. Suomensimme aktiopäivän aamun lehdistötiedotteen, jossa käydään läpi, mitä Reininmaalla on lauantaiaamuna jo tapahtunut ja mitä päivän aikana tapahtuu.

Garzweilin kaivos, Weisweilerin hiilivoimala ja Lauswardin kaasuvoimala blokattu +++ “Puhdas kaasu on likainen valhe” +++ Fridays for Future ja “Alle Dörfer bleiben” järjestävät mielenosoituksen Garzweilissa

Erkelenz, 26.09.2020

Noin 3000 Ende Geländen aktivistia ovat tästä aamusta asti onnistuneesti blokanneet hiili- ja kaasuinfrastuktuuria Reininmaan hiilialueella. Toimintaryhmät pääsivät sisään Garzweilin kaivokseen sekä hiilivarastoon, Weisweilerin hiilivoimalaan ja Lauswardin kaasuvoimalaan Düsseldorfissa.

“Olemme täällä tänään romuttamassa maakaasun, joka tappaa ilmaston. Puhdas maakaasu on likainen valhe. On käsittämätöntä investoida miljardeja maakaasuun, putkiin ja kaasusatamiin uusiutuvien energialähteiden sijaan. Maakaasu on fossiilinen umpikuja eikä mikään silta tulevaisuuteen”, sanoo Kim Solievna, Ende Geländen tiedottaja.

Tänä vuonna Ende Gelände blokkaa ensi kertaa myös kaasuinfrastruktuuria, jota tällä hetkellä laajennetaan suuresti. Maakaasun tuotannossa ja siirtämisessä vapautuu metaania, joka on huomattavasti hiilidioksiidia vahvempi kasvihuonekaasu. Näin ollen kaasu on koko tuotantoketju huomioden yhtä haitallista ilmastolle kuin hiilivoima. [1]

Lina Gobbelé Fridays for Futuresta lisää: “Sen jälkeen kun eilen lakkoilimme ilmasto-oikeudenmukaisuuden puolesta yli 450 paikassa Saksassa, osoitamme tänään mieltä yhdessä Ende Geländen kanssa Reininmaalla vaatien nopeaa luopumista hiilestä. Ilmasto-oikeudenmukaisuusliike on monipuolinen, päättäväinen ja tottelematon. Ei enää yhtäkään astetta – tarkoittaa ei enää metriäkään edemmäs hiilikaivureille!”

Klo 12 alkaen Fridays for Future osoittaa mieltä yhdessä “Alle Dörfer bleiben!” -aloitteen* kanssa Garzweilin kaivoksella nopean hiilestäluopumisen ja uhan alla olevien kylien säilyttämisen puolesta.

[1] Studie der Energie Watch Group: http://energywatchgroup.org/wp-content/uploads/EWG_Erdgasstudie_2019.pdf

* Suom.huom. “Alle Dörfer bleiben!” (suom. “kaikki kylät jäävät!”) on kaivosalueilla toiminnan haittoja kokevien ihmisten aloite, joka pyrkii pysäyttämään esimerkiksi kylien tuhon ja pakotetut muutot hiilikaivosten tieltä.