Ende Geländen menestyksekäs toimintaviikko päätökseen: “Ilmasto-oikeudenmukaisuusliike kasvaa ja on kansainvälisesti vahvempi kuin koskaan!”

Tämä on käännös Ende Geländen sivuilla 1.8.2021 julkaistusta lehdistötiedotteesta.

Ende Gelände julisti toimintaviikonloppunsa ilmasto-oikeudenmukaisuuden puolesta päätökseen tänään sunnuntaina 1.8. Yli 2000 aktivistia osallistui Brunshüttelin lähellä olevan ChemCoast Parkin blokkaukseen. Öljy- ja kemianteollisuuden laitosten alueelle on suunnitteilla hydraylisesti särötetyn eli frakatun kaasun terminaali. Tuulessa ja myrskyssä aktivistit blokkasivat ChemCoast Parkiin johtavat rautatiet keskeisissä pisteissä. Blokkaukset jatkuivat sunnuntaihin asti. Lauantaina kanooteilla varustautuneet aktivistit sulkivat kokonaan laivaliikenteen Kielin kanavaan kahden tunnin ajaksi. Alukset jäivät jumiin yhdellä koko maailman tärkeimmistä vesireiteistä. Ende Gelände vaatii välitöntä öljystä, kaasusta ja hiilestä luopumisesta.

Kielin kanavan blokkauksen yhteydessä otettiin kiinni 15 aktivistia, mukana Esteban Servat, ilmasto-aktivisti Argentiinasta. Vaca Muertan frakkausalueelta tuleva Servat joutui lähtemään Argentiinan valtion repression ja kuolemanuhkausten takia.

“Kaasu ja frakkausteollisuus ovat tämän päivän jatkumoa riiston kolonialistisille muodoille: globaalin etelän avoimet suonet vuotavat verta meriteitse Eurooppaan. Siksi päätimme blokata tärkeimän Euroopan tärkeimmän rahtikanavan”, Servat kertoo vapautuksensa jälkeen. “Minun täytyi paeta Argentiinasta, koska vastustin kaasuteollisuutta. Nyt minulla on vastassa oikeustoimet Saksassa. Meitä ei kuitenkaan pelotella. Nyt on kansalaistottelemattomuuden aika.”

Ende Geländen toimintaviikko oli osa “Shale must fall” (Liuskekaasu alas) -liittoumaan maailmanlaajuista toimintapäivää kaasua, frakkausta ja kolonialismia vastaan. Brunsbüttelin blokkausaktioiden lisäksi Ende Gelände järjesti kansainvälisen paneelikeskustelun Hampurissa ja organisoi mielenosoituksen yhdessä “Anti-colonial Attack” -liittouman kanssa. Samaan aikaan järjestettiin 23 aktiota frakkausta vastaan 13 maassa Etelä-Amerikassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

Ende Geländen puhehenkilöt Joli Schröter ja Elia Nejem pitävät tulosta hyvänä:

Joli Schröter: “Toimintaviikonloppumme oli erittäin onnistunut. Blokkauksillamme teimme selvää valheista puhtaasta kaasusta. Emme salli frakkauskaasuterminaalin rakentamista Brunsbütteliin.”

Elia Nejem: “Fossiilikapitalismi on kolonialismin jatkumoa. Se rikkoo planeetan rajat. Me asetamme elämän talouskasvun ja voittojen yläpuolelle. Siksi taistelemme ilmasto-oikeudenmukaisuuden ja sosiaali-ekologisen vallankumouksen puolesta. Olemme osoittaneet tänä viikonloppuna, että toisenlainen maailma on mahdollinen! Ilmasto-oikeudenmukaisuusliike kasvaa ja on kansainvälisesti vahvempi kuin koskaan! Me laitamme lopun ilmastokolonialismille.”